Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Fri for mobberi

Fri for mobberi

Fakta er, at hver femte elev i folkeskolen har oplevet mobning og det vil vi gerne være med til at forebygge allerede her i børnehaven.

Mobning og mistrivsel hænger sammen. Når et barn bliver mobbet, mistrives det og når en børnegruppe ikke trives, er der stor risiko for at der opstår mobning og social isolation. Trivsel i børnegruppen handler om at give alle børn de rette redskaber og værdier, så tolerance og fællesskab er i fokus. Derfor hænger arbejdet med at forebygge mobning uløseligt sammen med at fremme trivsel og inklusion.

Fri for Mobberi er et projekt gennem Mary Fonden og Red Barnet, og er et pædagogisk antimobbeprogram som forebygger og afhjælper mobning gennem leg, samtale, massage og rytmik samt styrker børnenes trivsel og venskaber.

Hele den faste personalegruppe har gennemført Fri for Mobberi instruktørkursus og har derigennem fået en kuffert til institutionen, der indeholder nogle konkrete pædagogiske redskaber til at forebygge og håndtere drillerier og mobning så værdierne tolerancerespekt, omsorg og mod leges og tales ind i børnenes hverdag.

Målet er at hjælpe børnene til en forståelse for egne og andres følelser, at de bliver mere inkluderende og omsorgsfulde over for hinanden, at de bliver bevidste om at der er forskel på at drille for sjov og drille for alvor, samt at de bliver bedre til at sige fra og hjælpe andre.

Begrebet mobning er et voksent begreb, så derfor er det blevet omsat til nogle begreber som børnene kan relatere til – drille for sjov og drille for alvor.

  • Drille for sjov – når man driller hinanden for sjov, har vi det sjovt sammen og griner. Det er en måde at have positiv kontakt på og gør vi kommer tættere på hinanden – der sker en inkludering.

  • Drille for alvor – når man driller for alvor, gør man hinanden kede af det og vi skubber hinanden væk – der sker en ekskludering.

Fri for Mobberi henvender sig til pædagoger, forældre og børn og i kufferten er der materialer og redskaber til alle tre målgrupper.

Pædagogerne inspireres til at implementere en antimobbekultur i børnehaven ved at skabe en kultur, hvor børnefællesskabet er præget af tolerance og respekt, samt sætte aktiviteter i gang, der styrker børnenes fællesskabsfølelse.

Forældrene har et stort medansvar for at mobning forebygges ved at bakke op om børnenes trivsel og børnegruppens fællesskab. Fri for Mobberi har bl.a. udviklet fem forældretips, som kan ses på friformobberi.dk.

Børnene - i kufferten findes materialer der gør de abstrakte samtaler om drillerier og mobning konkrete for børn og giver dem redskaber til at hjælpe dem til en forståelse for egne og andres følelser samt redskaber til at håndtere mobning og udelukkelser. Både hvis det overgår dem selv eller hvis de ser, at et andet barn har brug for hjælp.

Fri for Mobberi´s maskot hedder Bamseven og symbolisere tryghed og venskab. Alle børn får deres egen lille bamseven som bor på stuen i børnehaven i deres bamsehus. Bamseven skal minde børnene om at passe godt på hinanden og at være en god kammerat.

Bamseven